- Nederlanders hebben vorig jaar door de coronacrisis een derde minder gereisd dan normaal.
- Ook na corona blijft de auto het populairste vervoermiddel, al wint het openbaar vervoer waarschijnlijk reizigers terug.
- De reiskosten over het hele jaar kwamen in 2020 uit op gemiddeld 1.865 euro.
Na de coronapandemie willen Nederlanders weer wat minder vaak de auto pakken dan het afgelopen jaar. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope.
In 2020 hebben Nederlanders voor zakelijke reizen in de meeste gevallen (61 procent) de auto gebruikt. Ook de fiets was populair: ongeveer 15 procent stapte meestal op de fiets voor zakelijk verkeer.
In totaal werd er vorig jaar gemiddeld 9.129 kilometer gereisd, een derde minder dan in een normaal jaar.
Zo werd het afgelopen jaar door Nederlanders, ondanks de pandemie, nog een kleine 176 kilometer per week gereisd.
Het openbaar vervoer komt pas op de derde plaats als meest gebruikte zakelijke vervoersmiddel, maar 'na corona' willen we weer vaker met het ov.
Als de pandemie voorbij is, stappen we minder vaak op de fiets en nemen we iets minder vaak de auto. Daarmee komt het ov-gebruik dan naar verwachting uit op 14 procent van de zakelijke reizen. Het gebruik van de e-bike blijft gelijk op 7 procent.
Voor het privégebruik gelden nagenoeg dezelfde cijfers, zo constateert Multiscope in het onderzoek Smart Mobility.
De reiskosten over het hele jaar kwamen in 2020 uit op gemiddeld 1.865 euro. Hieronder vallen kosten als brandstof, verzekering en onderhoud, maar ook uitgaven aan abonnementen of vervoersdiensten.